Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Συγγενείς Καρδιοπάθειες, Απόστολος Τζίκας, επεμβατικός καρδιολόγος

Τί είναι

Πρόκειται για παθήσεις της καρδιάς που υπάρχουν από τη γέννηση και, αναλόγως της βαρύτητάς τους, εκδηλώνονται σε κάποια φάση της ζωής, από τη νεογνική μέχρι την ενήλικη. Περίπου 1% των νεογέννητων εμφανίζουν κάποια συγγενή καρδιοπάθεια. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η πλειονότητα των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια επιβιώνουν και ενηλικιώνονται κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο πληθυσμός των ενηλίκων με συγγενή καρδιοπάθεια να ξεπερνά σήμερα αυτόν των παιδιών.

Πού οφείλονται

Οφείλονται σε κάποια ανωμαλία ή καθυστέρηση της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Τις περισσότερες φορές είναι άγνωστης αιτιολογίας. Παράγοντες που σχετίζονται με την κύηση όπως λοιμώξεις, έκθεση σε ακτινοβολία, λήψη φαρμάκων, κατάχρηση αλκοόλ, κάπνισμα καθώς και η κληρονομική προδιάθεση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενούς καρδιοπάθειας.

Συμπτώματα

Στη νεογνική-βρεφική ηλικία, σημαντική είναι η εμφάνιση κεντρικής κυάνωσης (παρατηρείται κυρίως στα χείλη), η εκδήλωση ταχύπνοιας και ταχυκαρδίας και η συμπεριφορά στη σίτιση (αν το παιδί πίνει γάλα με κόπο, αν λαχανιάζει, αν ιδρώνει, αν κάνει συχνά διαλείμματα και αποκοιμάται). Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστεί καθυστέρηση στην σωματική ανάπτυξη, λιποθυμικό επεισόδιο, εύκολη κόπωση ή συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι ενήλικες με συγγενή καρδιοπάθεια οι οποίοι, ωστόσο, μπορεί να έχουν και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με εκφυλιστικές καρδιοπάθειες (π.χ. στεφανιαία νόσο, αρρυθμίες, αρτηριακή υπέρταση κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Διάγνωση

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες διαγιγνώσκονται κατά κανόνα με το υπερηχογράφημα καρδιάς που είναι καλύτερο να γίνεται από καρδιολόγο εξοικειωμένο με τις παθήσεις αυτές. Σήμερα είναι δυνατό να γίνει και προγεννητική διάγνωση με διενέργεια υπερηχογραφήματος καρδιάς στο έμβρυο. Ακόμη, συχνά απαιτείται η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας ή, σπανιότερα, καρδιακού καθετηριασμού.

Θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Ένα ποσοστό 10-20% των ασθενών έχει ελαφρά νόσο (ήπιες στενώσεις ή μικρές επικοινωνίες) και δεν χρειάζεται θεραπεία παρά μόνον παρακολούθηση. Τέλος, πολλές από τις συγγενείς καρδιοπάθειες (>20%) αντιμετωπίζονται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, με καθετηριασμό της καρδιάς μετά από τοπική αναισθησία, χωρίς την ανάγκη εγχείρησης. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να γίνει αρχικά μία εγχείρηση και στη συνέχεια, μετά από χρόνια, να γίνει μία δεύτερη επέμβαση διά μέσου καθετήρων.

Εξελίξεις

Η πρόοδος της επεμβατικής καρδιολογίας έχει επιτρέψει τη διενέργεια όλο και περισσότερων διαδερμικών επεμβάσεων (χωρίς χειρουργείο) για συγγενείς καρδιοπάθειες. Η συνηθέστερη επέμβαση είναι η σύγκλιση μεσοκολπικής επικοινωνίας.