Διαδερμικός αποκλεισμός του ωτίου του αριστερού κόλπου (LAA)

Διαδερμικός αποκλεισμός του ωτίου του αριστερού κόλπου (LAA)

O διαδερμικός αποκλεισμός του ωτίου του αριστερού κόλπου (percutaneous left atrial appendage closure) είναι μία επεμβατική τεχνική που έχει αναπτυχθεί πρόσφατα και έχει δείξει πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα όσον αφορά την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο και απαιτείται νοσηλεία 1-2 ημερών. Τα κριτήρια εισαγωγής και αποκλεισμού είναι τα εξής:

Κριτήρια εισαγωγής

  • Παροξυσμική, εμμένουσα ή χρόνια κολπική μαρμαρυγή μη βαλβιδικής αιτιολογίας με υψηλό ετήσιο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (CHADS2 Score ≥ 2).
  • Αδυναμία ή αντένδειξη λήψης αντιπηκτικής αγωγής (είτε Sintrom είτε τα νεότερα αντιπηκτικά).
  • Ηλικία > 18 χρόνων.

Κριτήρια αποκλεισμού

  • Παρουσία θρόμβου στον αριστερό κόλπο.
  • Κύηση – γαλουχία.

Για λόγους καλύτερης απεικόνισης και ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της επέμβασης γίνεται χρήση διοισοφάγιας υπερηχοκαρδιογραφίας, οπότε στις περισσότερες περιπτώσεις ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Η προσπέλαση γίνεται από τη δεξιά μηριαία φλέβα με παρακέντηση του μεσοκολπικού διαφράγματος. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι 2 ώρες. Στη συνέχεια ο ασθενής νοσηλεύεται για μερικές ώρες στη Στεφανιαία Μονάδα και μετά στον θάλαμο. Μετά την επέμβαση, χορηγείται για 1 μήνα διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή (ασπιρίνη 100 mg – κλοπιδογρέλη, Plavix 75 mg) και στη συνέχεια για 6 μήνες μόνον ασπιρίνη 100 mg.

Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής μου στον Καναδά είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και να εκπαιδευτώ πάνω στη συσκευή Amplatzer Cardiac Plug. Παράλληλα, συμμετείχα σε δύο μελέτες σχετικές με τη βελτίωση της τεχνικής εμφύτευσης και απεικόνισης της συγκεκριμένης συσκευής. Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της μεθόδου στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, οι μελέτες (αλλά και η μέχρι τώρα εμπειρία από τον Καναδά) δείχνουν ότι είναι τουλάχιστον εξίσου καλή όσο και η καλά ρυθμισμένη θεραπεία με αντιπηκτικά. Ο αποκλεισμός του ωτίου επιτυγχάνεται σε ποσοστό > 95% και είναι μόνιμος.

O διαδερμικός αποκλεισμός του ωτίου του αριστερού κόλπου δεν υποκαθιστά την καθιερωμένη θεραπεία πρόληψης των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, δίνει όμως μία εναλλακτική λύση για εκείνους που, ενώ είναι υψηλού κινδύνου, δεν γίνεται να πάρουν αντιπηκτικά. Οι επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων ασθενών στην Ελλάδα οι οποίοι και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από αυτή τη νέα επεμβατική θεραπεία. Η ενημέρωση της ιατρικής κοινότητας αποτελεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Αξίζει, τέλος,  να σημειωθεί ότι η μέθοδος καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς καθώς συμπεριλήφθηκε στα πρόσφατα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Δημοσιεύτηκε στο Κολπική Μαρμαρυγή Με ετικέτα: