Κολπική μαρμαρυγή: ένας ύπουλος εχθρός, 07.08.2016 BHmagazino, σελ.45

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τώρα, μια νέα μέθοδος υπόσχεται την πρόληψη.

vimagazino-28-aug-2016-tzikas-page-001

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις συχνότερες καρδιακές αρρυθμίες. Η πιο επικίνδυνη επιπλοκή της, όμως, δεν σχετίζεται άμεσα με την καρδιά, αλλά με τον εγκέφαλο, καθώς περίπου το 1/3 των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλεται σε αυτήν.

Η κύρια αιτία, λοιπόν, των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στην περίπτωση αυτή είναι η δημιουργία θρόμβων στην καρδιά και συγκεκριμένα στον αριστερό κόλπο. Οταν πάθει κάποιος ένα επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, ο αριστερός κόλπος της καρδιάς παύει να συστέλλεται ομαλά και το αίμα λιμνάζει σε αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία θρόμβων, οι οποίοι διαμέσου της κυκλοφορίας φτάνουν στις αρτηρίες του εγκεφάλου και τις αποφράσσουν, προκαλώντας αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Προς το παρόν, οι διαθέσιμες θεραπείες για το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αφότου αυτό έχει γίνει, είναι περιορισμένες, οπότε όλο το βάρος της ιατρικής φροντίδας έχει επικεντρωθεί στην πρόληψη.

Ο κίνδυνος για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αυξάνει με την ηλικία, αλλά και λόγω άλλων παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιακή ανεπάρκεια. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η ενδεδειγμένη θεραπεία για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (άνω των 65 ετών ή με κάποιον παράγοντα κινδύνου) είναι τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία παρεμβαίνουν στη διαδικασία πήξης του αίματος και εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων. Το συχνότερα χρησιμοποιούμενο αντιπηκτικό είναι η δικουμαρόλη (Sintrom), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει και νεότερα αντιπηκτικά, όπως το dabigatran (Pradaxa), το apixaban (Eliquis) και το rivaroxaban (Xarelto), με πολύ καλά αποτελέσματα. Ωστόσο, περισσότερο από το 1/3 των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και ένδειξη για αγωγή δεν λαμβάνουν αντιπηκτικά – οι κυριότερες αιτίες μη συμμόρφωσης είναι ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας, οι παρενέργειες και η ελλιπής ενημέρωση – και έτσι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Μια εναλλακτική θεραπεία για την πρόληψη αυτών των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου. Με βάση υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες, έχει βρεθεί ότι περισσότερο από το 90% των θρόμβων σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή βρίσκεται στο ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς. Η σύγκλειση του ωτίου γίνεται με μια ειδική συσκευή, η οποία το αποκλείει από την κυκλοφορία και εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων. Η επέμβαση γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, διαμέσου καθετήρων (χωρίς χειρουργική τομή), διαρκεί 1-2 ώρες και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την επόμενη μέρα. Μετά τη σύγκλειση του ωτίου δεν είναι πια απαραίτητη η μακροχρόνια χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής, η οποία αντικαθίσταται με τη χορήγηση μικρής δόσης ασπιρίνης για 1-6 μήνες.

Διεθνείς μελέτες για τη σύγκλειση του ωτίου έχουν δείξει θετικά πρώιμα αποτελέσματα και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως περισσότερες από 40.000 επεμβάσεις. Η πρώτη επέμβαση στην Ελλάδα έγινε τον Μάιο του 2013 στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης (Tzikas et al. Hellenic J Cardiol. 2013;54:408-12. Left atrial appendage occlusion with the Amplatzer Amulet for stroke prevention in atrial fibrillation: the first case in Greece).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προς το παρόν, η επέμβαση προορίζεται μόνο για ασθενείς στους οποίους δεν μπορεί να γίνει χορήγηση αντιπηκτικών ή για εκείνους στους οποίους τα αντιπηκτικά δεν είναι αποτελεσματικά.

Vimagazino 28 Aug 2016 Tzikas by apostolostzikas on Scribd

Δημοσιεύτηκε στο Κολπική Μαρμαρυγή Με ετικέτα: ,