Η επεμβατική καρδιολογία για τις παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων

Οι κυριότερες επεμβάσεις που πραγματοποιούμε σε ασθενείς με παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων είναι οι εξής:

  • Διαδερμική βαλβιδοπλαστική σε στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Σε περίπτωση που ένας ασθενής πάσχει από στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς να έχει σοβαρό πρόβλημα κάποια άλλη βαλβίδα ή τα στεφανιαία αγγεία του, είναι υποψήφιος για την επέμβαση. Πριν την επέμβαση κάνουμε ένα διοισοφάγειο υπερηχογράφημα για να ελέγξουμε αν η βαλβίδα πληροί κάποια συγκεκριμένα ανατομικά και λειτουργικά κριτήρια (όσον αφορά π.χ. την συνύπαρξη μέτριας ή σοβαρής ανεπάρκειας και τον βαθμό της επασβέστωσης). Η επέμβαση γίνεται από τη μηριαία φλέβα, με τοπική αναισθησία, και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

  • Διαδερμική βαλβιδοπλαστική σε στένωση της πνευμονικής βαλβίδας

Η στένωση της πνευμονικής βαλβίδας είναι συνήθως συγγενούς αιτιολογίας. Η διαδερμική βαλβιδοπλαστική θεωρείται σήμερα θεραπεία εκλογής για τη σοβαρού βαθμού στένωση. Γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας φλέβας, με τοπική αναισθησία, και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

  • Διαδερμική βαλβιδοπλαστική σε στένωση της αορτικής βαλβίδας

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να είναι συγγενούς ή εκφυλιστικής αιτιολογίας. Σε συγγενή στένωση, η διαδερμική βαλβιδοπλαστική αποτελεί συνήθως την πρώτη θεραπευτική επιλογή. Σε εκφυλιστικής αιτιολογίας στένωση της αορτικής βαλβίδας, η οποία κατά κανόνα παρατηρείται σε ηλικιωμένα άτομα, θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας. Διαδερμική βαλβιδοπλαστική κάνουμε μόνο σε πολύ επιβαρυμένους ασθενείς ως «γέφυρα» (προετοιμασία) είτε για το χειρουργείο είτε για διαδερμική αντικατάσταση της βαλβίδας (βλ. παρακάτω) και αυτό γιατί παρά τα αρχικώς καλά αποτελέσματα η πάθηση συνήθως υποτροπιάζει εντός κάποιων μηνών.

  • Διαδερμική αντικατάσταση σε στένωση της αορτικής βαλβίδας – transcatheter aortic valve implantation (TAVI).

Πρόκειται για μία καινούργια μέθοδο κατά την οποία εμφυτεύουμε μια βιοπροσθετική βαλβίδα στη θέση της πάσχουσας, στενωμένης αορτικής βαλβίδας δια μέσου ειδικού καθετήρα, ο οποίος εισέρχεται στο σώμα από μηριαία αρτηρία, με χρήση τοπικής αναισθησίας. Προς το παρόν, η μέθοδος προορίζεται για ασθενείς που είναι πολύ υψηλού κινδύνου για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ή για εκείνους που κρίνονται ανεγχείρητοι.

  • Διαδερμική εμφύτευση της βαλβίδας Melody

Η επέμβαση γίνεται συνήθως σε ασθενείς που έχουν παλαιότερα χειρουργηθεί για Τετραλογία Fallot και παρουσιάζουν εκφύλιση του conduit (μοσχεύματος). Η βαλβίδα Melody είναι βιοπροσθετική και τοποθετείται δια μέσου ειδικού καθετήρα από την μηριαία φλέβα.

  • Επιδιόρθωση της σοβαρής ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας με τη συσκευή MitraClip

Με την τεχνική αυτή συρράπτουμε δια μέσου ειδικού καθετήρα τις γλωχίνες της βαλβίδας και η ανεπάρκεια είτε εξαφανίζεται ή μειώνεται σημαντικά η βαρύτητά της. Η μέθοδος προορίζεται για ασθενείς που είναι πολύ υψηλού κινδύνου για εγχείρηση ανοικτής καρδιάς ή για εκείνους που κρίνονται ανεγχείρητοι και γίνεται με παρακέντηση της μηριαίας φλέβας, υπό γενική αναισθησία.

Δημοσιεύτηκε στο Παθήσεις καρδιακών βαλβίδων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*